NVDAT

De NVDAT is als zelfstandige beroepsvereniging lid van de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB). Lees meer...

Verwijzers


Wie verwijs ik naar danstherapie?

Danstherapie is geschikt voor behandeling bij psychiatrische stoornissen en psychosociale problematiek. Daarbij valt te denken aan o.a. lichamelijke klachten, eetstoornissen, verslaving, verliesverwerking, arbeidsgerelateerde problematiek, angsten, trauma’s, concentratieproblemen, onzekerheid, agressie, stemmingswisselingen en somberheid. Danstherapie is een non-verbale therapie en richt zich op het op gang brengen van veranderingen en/of verwerking via het lichaam en beweging. Daarbij gaat de danstherapeut er vanuit dat klachten altijd terug te zien zijn in het lichaam en in de beweging van cliŽnten.

Bij danstherapie kan men denken aan cliŽnten die moeite hebben met verbaliseren of cliŽnten die dit juist overmatig doen bij het uitwerken van bepaalde thema’s. Het kan tevens een goede toevoeging zijn naast de verbale therapieŽn zoals psychotherapie of andere therapieen.

Danstherapie richt zich op kinderen, jeugd, volwassenen, ouderen, gezinnen, relaties en is uitermate geschikt voor behandeling individueel of in een groep.

Voor†een folder voor verwijzers†klik hier.


Hoe werkt danstherapie?

Danstherapeuten hebben geleerd om te kijken naar het lichaam en de beweging en dit te koppelen aan de hulpvraag. Veel danstherapeuten gebruiken hiervoor een specifiek observatiesysteem (Laban Movement Analyse en/of de Kestenberg Movement Profile). Door deze observatiemethoden kunnen zij snel en efficiŽnt aan het lichaam zien waar de problemen liggen en wat er nodig is om hier verandering in te brengen. Naar aanleiding daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Zij gaan er daarbij vanuit dat nieuwe ervaringen in het lichaam eigen gemaakt en geÔntegreerd moeten worden alvorens zij effect kunnen hebben. Een danstherapeut maakt hiervoor gebruik van verschillende dans- en bewegingsmethoden en interventies die aansluiten bij de cliŽnt. Dit kan worden aangeboden via gestructureerde, inzichtelijke en/of verwerkende werkvormen waarbij het accent op gebeurtenissen in het ‘hier en nu’ of op ‘vroegere’ gebeurtenissen ligt. Danstherapeuten richten zich op observatie, diagnostiek en behandeling en het verwoorden van dat wat non-verbaal ervaren wordt.


Wat zijn de behandeldoelen?

Een algemene doelstelling binnen danstherapie is het bewerkstelligen van integratie tussen het rationele, het gevoelsleven en het handelen. Men leert binnen deze therapie zicht te krijgen op eigen gedragspatronen, waaronder valkuilen en lichaamssignalen. Men leert hier anders mee omgaan, zodat nieuwe ervaringen kunnen worden omgezet naar een adequaat handelen in het dagelijkse leven. Het vermindert of heft klachten op, en waar nodig leert men om te gaan met beperkingen en de mogelijkheden die men heeft.


Hoe ziet het werkveld eruit?

Danstherapeuten werken veelal binnen diverse instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, forensische psychiatrie, psychogeriatrie, oncologie, jeugdhulpverlening, kinder- en jeugdpsychiatrie, speciaal onderwijs, revalidatie, vluchtelingenwerk en wijkgerichte gezondheidsprojecten. Daarnaast zijn er danstherapeuten die een eigen praktijk hebben.

Om een danstherapeut te zoeken bij u in de buurt klik hier.


Meer informatie?

Voor meer informatie over danstherapie en andere vaktherapieŽn kunt u ook de website bezoeken van de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB).

< terug

Danstherapie

Danstherapie maakt gebruik van lichaam en beweging voor verandering en/of verwerking van psychische klachten en problemen. Lees meer...

Vaktherapie

Danstherapie valt onder noemer vaktherapie , samen met beeldende, drama-, muziek, en psychomotorische therapie.
Lees meer...

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met†onze coordinatoren via
nvdat.info@vaktherapie.nl.
Lees meer...

Deze website is nog in ontwikkeling (laatst bijgewerkt 27 april 2016).